MENÜ

Mecseknádasdi Vízimalom és Szállás

Mecseknádasd

 

Baranya megyébenPécsváradtól északkeletre, a 6-os főútmentén fekvő település.
Mecseknádasd a temető dombjáról

Története
"A település a pécsváradi apátság alapítólevelében említett két Nádas falu egyike, ami Szent István birtokából került át a bencésekhez. A királyi birtok emlékét őrzi a 6-os út kanyarulatában álló román kori Szent István-kápolna és a Rékavár, illetve Skóciai Szent Margit hagyománya.
Nádasdra a török hódoltság után, 1718-ban telepesek érkeznek a Rajna mentéről, Hessentartományból, Elzász-Lotaringiából és Stájerből. A II. világháború után 200 családot, mintegy 1000 személyt telepítettek ki Németországba.
Mecseknádasd, A temető látképe a főútról
A mecseknádasdi templom a temető dombjáról

A falu magva a középkori Szent István kápolnánál volt. Itt álltak az első német telepesek házai is. A település jellegzetessége a dűlőkben húzódó három pincesor, melynek rendje valaha a falu házainak sorrendjét követte, a pincékben ma is kitűnő borokat érlelnek.
A pécsi püspök kedvelt birtokát a hódoltság után 1950-ig Püspöknádasdnak nevezték."[2]
Nevezetességei
  • Szent István kápolna, középkori freskótöredékekkel, az országút fordulójában, a temetőben, fent a domboldalon.
Mecseknádasd, Püspöki kastély
  • Püspöki kastély
  • Német Nemzetiségi Tájház a Gungl-féle kocsma épületében
  • Római katolikus kegytemplom,barokk.
  • Schlossberg - a török hódoltság idején Evlia Cselebi szerint itt egy negyven házból álló település volt, melynek központja az I. Szulejmánról elnevezett Szulejmán szultán dzsámi volt, amit egy régebbi templomból alakítottak ki. A dombon a romok mellett az új kilátót és a török forrásházat is érdemes felkeresni. A dombra vivő út bejáratánál turistainformációs pontot alakítottak ki.

 

Asztali nézet